מבקבוק והנקה למזלג - המעבר למזון מוצק
המעבר למזון משלים הוא שלב חדש ומרגש שמביא את התינוקות לאתגר חדש ושלב חדש בחייהם. המעבר לאוכל משלים אינו מתרחש ביום אחד ועובר בצורה הדרגתית ובסבלנות. במאמר זה נסקור את התהליך, נביא טיפים ועצות שימושיות למעבר חלק ומוצלח.
הנחיית משרד הבריאות הינה שעד גיל חצי שנה על התינוק להיות מוזן מהנקה או בתרכובות מזון לתינוק (תמ"ל) בלבד. לאחר מכן הצרכים של התינוק משתנים והוא זקוק להשלמות ממקורות מזון נוספים. מומלץ להמשיך ולשלב הנקה יחד עם מזונות משלימים עד גיל שנתיים כל עוד זה מתאים לתינוק ו/או להורה.
האוכל המשלים שניתן לתינוק החל מגיל חצי שנה לא יחליף ארוחה שלמה, התינוקות עדיין יקבלו את עיקר האנרגיה והחומרים המזינים שהם צריכים מהנקה או תמ"ל. הכמות בשלב הטעימות תתחיל בכפית או שתיים ותעלה בהדרגה.
מגיל חצי שנה ולפי סימני המוכנות של התינוק – תחילת ישיבה יציבה עם תמיכה, החזקת הראש באופן יציב, יכולת להחזיק אוכל בפה, קירוב ידיים וחפצים לפה, סקרנות ונכונות לאכול מזונות חדשים. נתחיל להציג לבייביז מזונות משלימים, ולא פחות חשוב - לתת להם מזון לא מעובד ולא מתועש.
נכון ובריא יהיה להתחיל עם ירקות מבושלים או מאודים שעליהם להיות במרקם טחון וחלק (ללא גושים) ולאט לאט ככל שהתינוק גדל- לעבור למרקם גס יותר, אחרי הירקות ניתן להוסיף גם פירות. מומלץ לתת בכל פעם מזון חדש אחד למשך כמה ימים ללא תיבול וללא מלח, כדי לתת לתינוק להתרגל לטעם ולשלול אלרגיות. ובהמשך ניתן גם לשלב את הטעמים שהתינוק כבר הכיר. חשוב לשלב טעמים שונים מתוק, חמוץ מלוח (לא מומלח).
אידוי בסיר עם מים ומעליו סיר עם חורים או במכשיר ייעודי לאידוי וטחינה היא דרך הבישול העדיפה ששומרת על הערכים התזונתיים הטובים ביותר של המזון. כמו כן, ניתן להכניס חתיכות פרי או ירק למסנן פירות וירקות ובכך התינוק מקבל את המיצים והמינרלים ללא חשש לחנק.
המטרה העיקרית היא חשיפה למזון והכרות עם טעמים מרקמים ופחות לביסוס ארוחה מלאה ולכן הכמות שהתינוק יאכל היא לא העיקר. שלב החשיפה למזונות חדשים יכול לקחת זמן, גם לנו המבוגרים קשה לפעמים להתחבר לטעמים חדשים ולפעמים צריך חשיפה חוזרת לאותו הטעם. חווית האכילה היא כפית ונעימה ולכן אין להכריח את התינוק לאכול או לדחוף לו אוכל בכח.
לאחר שפירות וירקות נכנסו לתפריט ניתן להתחיל לחשוף את התינוק לדגנים ולחלבונים רכים.
אכילה סביב השולחן בזמן הארוחה המשפחתית היא הזדמנות מצוינת לתת לתינוק להתנסות באכילה עצמית דרך חקירה וחיקוי. ניתן להושיב אותם בכיסא אוכל או בכיסא הגבהה שמתחבר לכיסא הבית, לפני הגשת האוכל יש לבדוק שהטמפרטורה שלו לא חמה מידי או קרה מידי. כדאי לתת לתינוק להתנסות בהאכלה עצמית של מזונות רכים מההתחלה כשכלי האוכל הראשונים שלו הם ידיו ניתן להגיש את האוכל בצלחת מחולקת לתינוק או קערית וניתן לתת לתינוק להחזיק בכפית ייעודית העשויה מסיליקון או פלסטיק רך ובהמשך לשלב כפית ומזלג, כמובן יש להלביש לתינוק סינר מפלסטיק או סינר מסיליקון אשר רך יותר, כדי לנסות למנוע את לכלוך בגדי או גוף התינוק.
במידה ומאכילים כאשר יוצאים מהבית ניתן לרכוש סינרים חד פעמיים, ומסנני טעימות המאפשרים אכילה נוחה של אוכל טחון .
מומלץ להקפיד על תזונה מאוזנת ומגוונת שמבוססת על מזונות טריים גולמיים ולא מעובדים – פירות, ירקות, בקר, עוף, דגים, קטניות וביצים. ניתן גם לשלב מוצרי חלב לא ממותקים (גבינה לבנה, לבן, יוגורט). זה גם הזמן להתחיל לתת להם לשתות מים, כמובן- מים לא ממותקים.
חשוב להימנע עד גיל שנה משתית חלב ניגר ואכילת דבש.
כמו כן ישנם מאכלים העלולים לגרום לחנק, כגון: פירות וירקות קשים אותם יש לרסק לגרד לטחון או להכניס לתוך מסנני פירות ייעודיים, מאכלים עגולים אותם יש לחצות לאורך ולחתוך לחתיכות קטנות.
מתחת לגיל 5 אסור לתת פיצוחים, אגוזים וגרעינים, פופקורן, סוכריות וממתקי גומי.
סיכום
מעבר למזון משלים הוא שלב מרגש ומאתגר בתהליך ההתפתחות של התינוק. השלב הזה דורש גישה סבלנית, רגועה והדרגתית, כאשר כל תינוק הוא שונה ודרישותיו אינן זהות. אם תקפידו על מגוון מאכלים, ותהיו קשובים לתגובותיו של התינוק, סביר להניח שהמעבר יצליח ויגרור יחס חיובי ובריא למזון ולהתנסויות חדשות.
מאת : מיכה אברבוך מנהל הדרכה שילב.
עריכה: מיקה כנות
**המאמר נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד ומתייחס לשני המינים.